Monday, January 25, 2010

Aizawl-ah Bank Lem

Mizoram-ah dan lova sumdawnna avangin mi tam takin pawisa an hloh tawh thin a. Kum reivaklovah khan a pung nasa taka awm tur anga intawktara mipui sum laksak tu Brightway Corporation neitu nia inchhal vai pakhat chu man a ni tawh nghe nghe a ni.

India ramah hian Financial Institution lem hmanga inbumna hi a nasa hle a, phailama an hmelhriat tawh hi Mizoram-ah kan hmelhriat ve chho tan a, hmalakna tha a awm vat loh chuan bum in kan awm reng mai dawn a ni.

Mizo te hi hlawkna nasa tak duh a, um chi kan ni tlangpui a. Zawi awia sum peipun ai chuan hlawk nghalna kan zawng tlangpui thin.

Hei vang tak hian sum chungchangah bum kan awl em em a ni.

Sumdawnna reng rengah sumdawngtu chuan a thil neih leh zawrhte chu mipui tana tha a nih zia a sawi uar ngei a ngai a. A thatna leh hlauhawm lohna sawilo se la chuan a thil zawrh a hralh thei lo mai dawn a ni.

February 1, 2007 khan khatihlaia Chief Secretary Haukhum Hauzel hovin Bank hrang hrang leh finance department hotu te chuan High Level Financial Committee an nei a, chutah chuan Mizoram-a RBI phalna lova din Financial Institution te sawichhuah a ni a. Chung zinga thawm nei na ber chu Legacy Saving Corporation a nih nghe nghe kha!

Bank te tan Bank lem kan tih maite hi an hnawksak thei a, an ngaihmawhawm thei bawk. Bank aia interest sang leh tha zawk a interest an pek theih chuan mipui ten an bawh ngei dawn a. Chu chuan bank sumdawnna nasa takin a tithuanawm thei a ni.

Pawimawh ta ber erawh chu financial institution te hi a him em? tih hi a ni. Tun hnaia hian RBI dan a palzut a nih chuan mipuite tan a him lo thei a, hmalam hun a hriat tlat loh avangin engvang pawhin tlachhe palh hlauh se a tuartu chu mipui dawrtu te an ni.

The Mizoram Trade Union Regulation 1992 hnuaiah Mizorama Financial Institution thenkhatte hi register ngei a ni a. Mahse, he dan hnuaiah hian a pung awma loan pek te, anmahni hnena pawisa deposit tir turte in phalna a pe lova.

The Mizoram Trade Union Regulation 1992 in a tum ber zawk chu hnathawktu leh a ruaitu inkara harsatna lo awm te, hnathawktu leh hnathawktu inkara harsatna awm thei laka chinfel dan ruahmanna mai a ni.

He dan atanga thlir chuan Financial Institution kan neih te hian dan an bawhchhia tiin a sawi theih thung a. Leilung fate ngei pawh nise dan hmang lova sumdawnna a nih chuan a eng pawh nise dan in a phal tlat loh avangin a thiang chuang lo.

Financial institution-a miin sum a dah hian risk sang tak a la thin. Risk sang tak a lak rualin financial institution pawhin risk a la sang ve tho a. Hei vang tak hian miin loan a lak dawn in dahkham atan asset te a neih a ngai thin a, guarantor thlengin a tul thin. Chumi piah lamah endikna te neih lehvek a ni thin a ni.

Financial Institution kan neih thenkhatte hian Labour & Employment Deptt. hnen atangin The Mizoram Trade Union Regulation 1992 hnuaiah registration an hmu ngei a. Mahse, he dan piah lamah hian dan bawhchhia in an kal a tih theih a ni.

Tun hnaia buaina lian tak chu heng Bank lem kan tihte hian anmahni thu thuin Bank Loan ang an pe chhuak ve hmiah hmiah a, khap sumdawnna chu hlawkna nasa tak neihnan an tel a, an tan pawh a him chuang lova, loan an pek chhuahte tan pawh a him hek lo.

Central sorkar in thingtlang mite hmasawnna atan ruahmanna hrang hrang a siam thin a. Chu’ng zingah chuan Bangladesh-a hlawhtling tak Grameen Bank ang chi zulzuiin self help group te pawh Mizoram-ah a lar chho hle a. Khaw thenkhatah phei chuan a hlawhtling hle nghe nghe a ni.

Self help group te pawh indawmkan chhoh tawn theihnana ruahman a ni a. An thawh that dan a zirin tanpuina sum pawh an hmu chho thin.

Self help group inchhunkhawmna tia sawi theih CIDAR te pawh Mizoram-ah a awm a, an hnuaiah hian self help group tam tak an inziak lut a, sorkar pawhin an hnathawh chu a pawmpui a ni.

Self help group hnuaiah hian heng Bank lem kan tih te hi an awm thei chiah dawn lova, a rem hek lo. Self help group te hmalakna leh Bank lem te hmalakna chu tehkhin chi pawh a ni si lo.

Bank lem tia sawite hi an lian a, an sum hrawm a na a, financial institution a ni bawk si. Dan dik tak hmang thei turin an mamawh RBI hriatpuina neih theih a nih hmel si loh a, Mizoram sorkar in a hriatpuina ber The Mizoram Trade Union Regulation 1992 an inregister na dan lah chuan tuna an chet dan hi a kalh bawk si.

Dan bawhchhe si lo chuan tuna an kaldan ang hi chuan an kal thei dawn lo in a lang a. Chutihrual erawh chuan an hnuaiah mi tam tak in eizawnna an nei tawh a, sorkar pawh a fimkhur viau a ngai dawn a ni.

Zozam Weekly chuan Mizoram-ah Bank lem kan tihte hi a tam a ni tih a hria. Kum 2008 daih tawh khan a chhui zui chiam tawh a. Bank lem emaw kan tih zingah pawh a tak phalna nei thlap an awm bawk.

Mizorama pawisa dahna ang chi a sumdawnna nei Zozam Weekly in a hriat theih theih a chhui zui a. Kum 2008 atang khan Financial Intitution tam tham tak Mizoram-ah hian a awm tawh a, pawisa vei vir pawh a sang a, a tawpah phei chuan Chiahpuam puak kehin a thawm a ti zawi mai chauh a ni.

Vawiin thlengin mi tam tak pawisa a punga dah la thei lova talbuai si an la tam hle reng a.

Zozam Weekly in a hriat theih chin financial institution anga kal te, phalna nei leh nei lo te a buaipui vak tawh a. Kum 2008 khan Financial Institution him leh him lo hi chui chian vak a ni tawh.

Zozam Weekly September 17-23 chhuakah khan Mizorama Financial Institution him leh himlo nia hriatte chu chiang taka tarlan a ni nghe nghe a ni.

Kum 2008 khan Zozam Weekly chuan financial Institution nia inchhal a hnuaia mite hi a chhui chiam tawh a, a then chua dan dik tak tan chhana sumdawng annih laiin a tam zawk chuan behchhan tur dan nei lovin an sumdawng thung.

Heng Relation Socio-Economic Culture & Organisation, Swardesh Construction & Real Estate Ltd, Swarna Jayanti Agro-Tech Ltd, CORONA, Zarkawt, SEBA Real Estate Ltd, BAS, Sahara India Finance Corporation, Ltd, Tower InfoTech Ltd, Zarkawt, Desire Agro-Resorts development, Pvt. Ltd, Daffodils Insurance Agency, Pvt. Ltd, Annanya Project & Construction Ltd, Cosmic Negotiator, Ltd., Legacy Finance Company, Ltd., Mizoram Share World, Zarkawt, Appeline, Chanmari, Matribhumi, Zarkawt, Rose Valley, Zarkawt, 4th Corner Business,K.D. Mediclaim, ELIM Partnership Firm, North Eastern Region Finance Services (NEREFS) Ltd., hi Zozam chuan a chhui chiang tawh a. Heta tel tam tak hi tun hnaia CID ten an chui zingah hian an telve lo nge an la fihlim tawh zawk?

Real Estate Market hrim hrim phei hi chu illegal a ni hran lo. RBI pawmpuina an mamawh kher lo bawk. Regulator anla awm miau lo. Investment vehicle pakhat a ni ve mai.

RBI pawm pui loh tih tawp ai chuan Investment Firms ho hi chhui chian zual nise a tam tak hian RBI pawmpui an mamawh kher lo.

A awm zia chu RBI pawmpui ngailo, SEBI (Investment) pawmpui-na ngai si emaw RBI pawmpui ngailo IRDA (Insurance)pawmpui ngei ngai si te an om ve thei tlat.

CID te list a lang lo, Zozam list a lang tawh Cosmic Negotiator Ltd a pawisa dah pakhat chuan, “An hnenah hian pawisa tlem kan dah ve a, nikum November thla kha kan lakchhuah hun a ni a, tun thlengin kan la la thei lo” tiin Zozam Weekly a hrilh a ni.

Tun hnaiah Vanglaini chanchinbu chuan RBI pawmpui loh bank nia an hriat, CID-ten Mizoram sorkara report an thehluha a lan dan a tarlang a.

1. Corona Projects & Developers Ltd
Local Office : Zarkawt.
Head Office : 3rd Floor, Upstairs, SBI South Guwahati Br, Ulubari Guwahati
Regn. Office : NH-44, Patharkandi Road Karimganj.
Branch Chairman : H. Lalbuatsaiha Ramhlun Venglai

Head Office-a Managing Director (a hming tarlan loh) chu Mizoram Police hnena in-report tura koh a ni a, a kal lo.

2. Relation Socio-Economic Culture and Organisation
Local Office : Dawrpui, Aizawl.
Head Office : Guwahati
Proprietor : A.Bhatacharjee, Karimganj

He bank-a pawisa dahtute hian hmuhkir leh an inrin loh vangin ukil ruaiin an nawr mek.

3. Fourth Corner Business:
Present Address : Hunthar Veng Aizawl.
Owner : J.Peter H.Zama, Leithum.

He bank-ah hian pawisa dah 400 vel an awm a, loan la 4000 vel an awm thung. Pawisa dahtuten huntiam ral hnuah pawisa an hmu kir thei lo a,
mahse complaint an nei rih lo tih report-ah tarlan a ni.

4. Barak Agency & Services Pvt. Ltd
Office : Zamawia Building Zarkawt, Aizawl
Head Offic : Baral Mukh Guwahati
Regn. Office : Tarapur, Silchar Opp. Lion Eye Hospital
Branch Manager : Nurul Islam, Karimganj
Board of Director : Zohmingthanga Zote, Hunthar Veng.

5. Legacy Finance Company Ltd.
Owner : Zothanpuia Sailo Venghlui
Address : Chandmary, Aizawl.

6. Green Valley Consultancy Services Pvt. Ltd.
Head Office : Shillongpatty, Silchar
Manager : Biswajit Singh, Hailakandi
Local Office : Zarkawt, Aizawl.

7. Desire Agro, Resorts Development Pvt.Ltd.
Local Address : SL Chhuangpuii Building, Dawrpui.
Managing Director : Ashok Bose, Kolkata
Executive Director : Sanjay Shaw, Kolkata

He bank-ah hian mi hrang hrang pawisa dah cheng vaibelchhe 4 zet a
tling tawh a, lakchhuah hunah an pe chhuak thei lo a, thawktuten an

Head Office Kolkata (address tarlan loh)-ah pawisa an zuk dil a, chhanna mumal an hmu lo a, District Consumer Forum-ah zualko an tum mek
tih report-ah a lang.

8. Tower Infotech Pvt. Ltd.
Head Office : Kolkata, West Bengal
Managing Director : Ramendoy Chattopadhoy Howrah
Branch Manager : Siddiqu H. Mazumder
Local Office : Zarkawt, Aizawl.

9. Daffodils Company
Regn. Office : GS Road, Ulubari, Guwahati
Local Office : Thanzauva & Sons Building 6th Floor Zarkawt, Aizawl
Branch i/c : H. Lalropuia Electric Veng.

10. M/S Swarna Jayanti Agro Tech Ltd.
Head Office : Karimganj, Assam
Local Office : Sanghnuna Building Dawrpui, Aizawl
Local MD : Maynul Haque, Barkatpur, Karimganj
Manager Head Office : Nurul Islam (Barak Agency & Services
Pvt. Ltd-a Branch Manager Nurul Islam nen hian mi thuhmun an ni em tih
chhui mek a ni.)

11. Zawlbuk Real Estate:
Office : Biakchhunga Building Chanmari, Aizawl.
Hqrs. Office : Noida, Uttar Pradesh
Hqrs. MD : Henry Lalremsanga.

12. Vanso Technocraft.
Owner : Daniel L.Vanso (26)
Office : A/54,Zarkawt(Lalrawna Building) Aizawl.
Manager : Lallawmchhunga, Sakawrdai

He bank hian Company Act hnuaiah emaw, Firm & Society-ah emaw registration engmah a nei lo. Motor pathum, Tata Tripper, Omni Van leh 407 truck a nei a, an hnena pawisa dahtu mi 150 hnenah, hun tiam ral hnua pawisa an pek kir theih loh chuan heng an motor-te hi laksak turin thu an tiam vek tih report-ah a lang.

13. Ananya Project and Construction Limited:
Owner cum : Papu Kuri, Ols Station Road Karimganj
Managing Director
Head Office : Karimganj.

He bank-a pawisa dah tura lak khawm, 2008 October leh November thla amite kha Chiahpuamah dah a nih vangin buaina an tawk deuh a, Aizawl branch hawn tirha an mi rawih Mizo pahnih chu bantir an ni nghe nghe.

14. Mizo Land Travels & Cargo Service
He Agency neitu hi Pu J. Lalchhawna Zemabawk a ni a, mi 12 velin pawisa an dah tlingkhawm chu Rs.12,71,000/- a tling a, pawisa dahtute hnenah a motor Bus 1, Maxi Cab 2, Cargo Vehicle 1 chu affidavit siamin a dahkham mai thin tih report-ah tarlan a ni.

Heng Private Bank/Agency-te hian Reserve Bank of India Act 1934 hnuaia registration an nei lo vek tih report-ah chuan tarlan a ni a, a tam zawk hi chuan Central Govt. Incorporation-ah emaw, Company Act No. 1 of 1956 hnuaiah emaw, ROC (?) hnuaiah emaw registration an nei thung. Hetihlai hian heng a hnuaia tarlante hi chuan eng registration mah an nei lo ni awmin report chuan a tarlang.

##################

Financial Institution

Financial Institution tih hian client-te hnena financial service petu a tih theih awm e. Financial institution reng reng hi sorkar hnuaiah dan zamsak thlap hnuaia kal a ni thin. Financial instituiton tih hian banks, non-banking financial companies, building societies, credit unions, stock brokerages, asset management firms etc. te ang hi a huam vek a ni.

Financial institution-a sum i va dah luh chuan i sum dah luhkha hmun dangah an lo chhep chhuak veleh a. I sum pek luh kha thil dang dangah an hmang a. Midang in sum an pek luh hmang khan i hlawkna tur an pe veleh zel che a ni. A awmzia berah chuan midangte suma sumdawnna a tih theih awm e.

Hei vang tak hian savings accounts te tha leh felfai takin an enkawl tur a ni a. Hei vang tak hian sorkar pawh a fimkhur a, RBI, SEBI, IRDA etc. hnuaiah financial institution reng reng chu an sumdawn dan a zirin an in-register a ngai a, phalna tello chuan financial institution din hi phal a ni lo.

A him zawk theih nan financial insitution din tur hian a dintu chuan sum a ngah tawk a ngai a. Heta tan pawh hian rules and regulation fel fai tak RBI chuan a duang thlap a ni.

Related Posts :



2 comments:

  1. Hei chu a tawng a va awn nasa ve... lol... hriatthiam har ngei mai...

    ReplyDelete